Plastfyllinger

Når det oppstår hull i tennene, må den tapte tannmassen erstattes av en fylling. Til dette er det vanlig å benytte kompositt, som er et tannfyllingsmaterial av plast. Materialet blandes med en filler for økt slitestyrke og er godt egnet for tannfylling. 

Ta kontakt

Informasjon om plastfyllinger

Kompositt er et tannfarget fyllingsmateriale som blandes ut med en filler bestående av mikroskopiske glass- eller kvartskorn. Dette gir fyllinger med tilstrekkelig slitestyrke. Tidligere ble hull i tennene behandlet med fyllinger av amalgam. Etter at dette ble forbudt, grunnet innholdet av skadelig kvikksølv, har kompositt blitt et foretrukkent fyllingsmateriale.

 

Plastfyllinger benyttes blant annet ved:

  • Karies (hull i tann)
  • Erstatning av gamle fyllinger
  • Reparasjon av fraktur av tenner
  • Utbedring av tannbørsteskader

 

Behandling med plastfylling

Ved behandling med plastfylling bores det først i tannen, for å klargjøre tannen for tannfyllingsmaterialet. Når fyllingen legges i tannen er materialet mykt, slik at det former seg etter tannstrukturen. Vi vil benytte et infrarødt lys for å herde fyllingen etterhvert som vi legger den. Avhengig av hvor dypt hullet i tannen var, kan det oppstå noe ømhet og ising i tannen i etterkant av behandlingen. 

 

Plastfyllinger benyttes i hovedsak får å behandle mindre hull i tenner. Er skaden mer omfattende og også rammer nerven på tannen, kan det være aktuelt med en porselensfylling eller rotfylling

 

Varighet på fyllingen

En plastfylling vil sjelden vare livet ut, og det kan være nødvendig å bytte ut fyllingen med tiden. Hvor lenge en fylling varer vil avhenge av tilstanden på tennene dine, kosthold og levevaner, størrelse på fyllingen og munnhygiene. Også gamle amalgamfyllinger kan være nødvendig å bytte ut. Da er en komposittfylling en god erstatning.

 

 

Bestill time

Fyll inn skjema så tar vi kontakt med deg så snart som mulig.

Ja
Nei
hCaptcha